Saturday 21 March 2009

☼ Menu 10 : Kari Mamak Ikan Tenggiri

.
Bismillahirrahmanirrahim,

Resepi ini diturunkan oleh mak mertua saya. Sesuai untuk dihidangkan kepada sesiapa yang berpantang / diet, sebab tidak menggunakan santan. Sesuai juga untuk dimakan bersama roti atau roti canai. Mudah sahaja!

Bahan² :
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 5 s.b. serbuk kari ikan Baba's / Allagappa's
  • 5 s.b. serbuk kari ikan Mak Siti
  • 5 s.b. serbuk kari ikan Adabi
  • 2 labu bawang besar [hiris nipis]
  • 1 ekor ikan tenggiri
  • 1 mangkuk air asam jawa
  • 10 biji bendi
  • 6 biji cili besar - hijau
Cara Penyediaan :
  1. Bersihkan dan potong ikan. Ketepikan.
  2. Tumis minyak (banyak) dan semua bawang.
  3. Bancuh pekat serbuk² kari dengan sedikit air, tumiskan hingga garing.
  4. Masukkan potongan ikan tenggiri. Pastikan ai perlahan dan jangan dikacau dengan kuat.
  5. Masukkan air asam jawa. Jika perlu, tambahkan air. Pastikan kuah kari tidak terlalu cair.
  6. Potong bendi, buang kepalanya sahaja. (Jangan dipotong terlalu awal untuk mengelakkan bendi terlalu berlendir). Masukkan bendi ke dalam kuah.
  7. Masukkan cili besar.
  8. Didihkan sekejap. Tutup api.
  9. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!

Salam,

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

♥ Recipe of Happiness ♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP