Saturday, 25 April 2009

☼ Menu 19: Choco Roll Cake

.
Bismillahirrahmanirrahim,

Lama tinggalkan dapur ni.. ok resepi ni as requested by Achik SNM ~ dia tatau nak wat pe dah dengan whip cream yg lebih kat dapur dia~ So, achik, ni resipi kek gulung yg simple + gunakan whip cream ok.. cubalah! Dah penah cuba & best juga..

Bahan-bahan ( loyang 30x30 cm ):

  • 4 biji telur
  • 35g tepung gandum
  • 15g serbuk koko
  • 50g gula halus
Bahan untuk krim:
  • 125g cream cheese
  • 150g fresh cream / whipping cream
  • 30g gula halus
  • 1 sudu besar lemon jus

Cara Penyediaannya:

  1. Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
  3. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
  5. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
  6. Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
  7. Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.
Selamat mencuba!

Salam,

2 comments:

snm | snm

yeay! x pyh pki cream cheese pn x pe kan?

Izzah Marzuki

a'aaa..cuma nanti kurang rasa cheesy nye la..

Related Posts with Thumbnails

♥ Recipe of Happiness ♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP