Friday 13 August 2010

♨ Resipi 29 - Roti John

Bismillahirrahmanirrahim..

Resepi malam tadi - menu berbuka yang lebih ringan - Roti John. Menu ni memang menjadi kepakaran hubby. Hehe. Saya tolong sediakan bahan², dia yang akan flip roti - beraksi depan stove. Simple je menunya, tapi puas hati sebab buat sendiri, takpayah nak beratur beli kat Pasar Ramadhan. It’s just as good for lunch, dinner or even a snack as it’s fast, easy and hey, it even multiplies quite nicely for a crowd. ;)



Bahan-bahan :
  • 1 pek daging kisar / daging burger (daging kisar lebih sedap)
  • 4 s.b serbuk kari
  • Sedikit daun sup
  • 2 ulas bawang kecil
  • 4 biji telur
  • 1 biji kobis saiz sederhana
  • Garam secukup rasa
  • Timun (optional)
  • Tomato (optional)
  • Mayonnaise
  • sos cili

Cara Menyediakannya :
  1.  Tumis bawang. Masukkan daging cincang dan gorengkan.
  2. Masukkan serbuk kari dan garam, biarkan seketika sehingga daging dan kari agak kering.
  3. Masukkan daun sup yang dihiris sederhana.
  4. Biarkan seketika, padamkan api dan ketepikan.
  5. Potong di bahagian tengah roti (bun panjang) - jangan sampai putus, biarkan ia melekat di kedua² belah.
  6. Pecahkan telur dan campurkan bahan yang digoreng tadi. (jgn masukkan semua, masukkan sedikit demi sedikit dahulu - ikut saiz roti setiap kali masak.
  7. Dengan menggunakan frying pan/skillet pan, api kecil, letak sedikit  minyak.
  8. Tuang bancuhan telur ke atas pan dan ikut saiz roti.
  9. Tekapkan roti (di bahagian tgh) di atas telur tadi. Biarkan seketika.
  10. Terbalik / flip roti bila telur dah masak dan berwarna keperangan.
  11. Biarkan sekejap dan angkat.
  12. Ratakan mayonnaise dan sos cili.
  13. Letakkan timun, tomato dan kubis yang telah disagat halus.
  14. Sedia untuk dihidangkan.


Selamat mencuba!



    0 comments:

    Related Posts with Thumbnails

    ♥ Recipe of Happiness ♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

    TOP