Friday 20 March 2009

☼ Menu 7 : Ayam Goreng Berempah

.
Bismillahirrahmanirrahim,

Resepi ini memerlukan agak banyak bahan, tapi hasilnya memang memuaskan! Sesuai dijadikan lauk utama untuk nasi ayam, nasi beriani atau nasi hujan panas. Sedap!

Bahan² :

  • 1 ekor ayam [dipotong 16]
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 1 s.k. ketumbar
  • 1 s.k. jintan putih
  • 1 s.k lada putih
  • 1 s.b serbuk kunyit
  • 1 s.b serbuk kari
  • 2 s.b. tepung jagung
  • 3 biji kuning telur
  • Sedikit garam
  • Sedikit daun kari
Cara Penyediaan:
  1. Bersihkan ayam & potong.
  2. Disebabkan salutan rempah (coating) nanti agak tebal, ayam elok dikukus terlebih dahulu untuk mengelakkan bahagian dalam kurang masak. Malah dengan mengukus dpt menjadikan ayam yang digoreng nanti lebih lembut dan sedap.
  3. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas dan jintan putih.
  4. Gaulkan ayam dengan bahan kisar tadi bersama² serbuk kunyit, serbuk kari, tepung jagung, kuning telur, lada putih dan garam.
  5. Gorengkan ayam bersama dengan daun kari.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!

Salam,

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

♥ Recipe of Happiness ♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP