Saturday, 11 April 2009

☼ Menu 18: Sup Ayam Best

.
Bismillahirrahmanirrahim,

Menu biasa, tapi cara penyediaannya lain dari biasa. Rasanya, lebih baik juga dari yang biasa. InsyaAllah. Cubalah, sedap..

Bahan-bahan ( 8org ):

  • 1 ekor ayam potong 16
  • 1 labu bwg merah
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • sebatang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 iji buah pelaga
  • 2 bj kentang
  • 1 btg lobak merah
  • 1 mangkuk air panas br masak
  • sedikit lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam
  • sedikit daun sup, daun bawang & bawang goreng

Cara Penyediaannya:

  1. Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah² tersebut. Air rendaman turut disimpan.
  2. Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6..
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah² yang telah direndam. Tumis sebentar.
  4. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit..
  5. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
  6. Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
  7. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang!
Selamat mencuba!

Salam,


2 comments:

snm | snm

nk test buat kejap lagi :P

Izzah Marzuki

thanx achik.. dap kan.. hehe

Related Posts with Thumbnails

♥ Recipe of Happiness ♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP