♨ Resipi 42 - Chocolate Lava Cake
Resepi klasik French (kalau tak silap la) that literally melts in your mouth! Not too sweet like most desserts are, just the right amount of chocolatey-ness! Not just any chocolate, but warm & oozing runny chocolate goodness (hence the name Chocolate Lava cake kan..) Sila la cuba, bahan²nya pun simple dimple! My favourite cake kalau pergi Secret Recipe.. now everyone can bake like SR! Hihi..
Bahan-bahan A
- 100g coklat (best guna dark coklat, nak lebih best guna Cadbury Gold / Hersheys)
- 100g unsalted butter (kalau salted pun takpe kot tapi nanti masin sket la)
- Potong kiub coklat & butter, pada suhu bilik. Cairkan kedua²nya gunakan teknik bain marie (panaskan atas api, tetapi di dalam bekas berisi air, means that bekas coklat & butter tu tak kena panas api secara direct).
Bahan-bahan B
- 2 biji telur
- 50g gula halus
- Pukul kedua²nya sehingga gebu & bertukar menjadi putih.
Bahan-bahan C
- 20g tepung naik sendiri
- Ayak tepung, walaupun kuantitinye sedikit.. ;)
Cara-cara
- Panaskan oven, 180°C.
- Gliskan ramekin/ceramic bowl (kalau takde ramekin, boleh gunakan muffin cup / souffle cup / pie tin, tapi still kena gliskan jugak dengan butter ye).
- Masukkan adunan Bahan A ke dalam Bahan B. Gaul rata. Kemudian masukkan pula Bahan C. Gaul sehingga rata & sebati.
- Sendukkan adunan ke dalam bekas. Jika gunakan ramekin, bakar selama 10 minit. Untuk muffin cup / souffle cup / pie tin, bakar selamat 8 minit atau kurang. Kalau terlebih bakar pun still ok, kek akan tetap jadi lembab, sangat sedap cuma takde melting effect la.. hehe.
- Setelah masak, keluarkan dari oven, tunggu beberapa minit supaya kek suam & tidak melekat pada bekas.
- Terbalikkan atas pinggan, sedap dimakan dengan whipped cream, vanilla ice cream atau apa je la krim yang disukai!
- Cara² untuk buat homemade whipped cream : 1 cawan heavy cream, 1 sudu teh esen vanilla, 1 sudu besar gula ising. Pukul heavy cream sehingga kembang/bertanduk (peak forms), masukkan esen vanilla dan gula, pukul lagi sehingga peak forms. Jangan terlebih pukul ye. Sian dia. Hehe. Untuk lebih senang, guunakan readymade whipped cream yang dijual dalam pressurized can tu kan.. ;)
- Sedia untuk dihidangkan!
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment