Sunday, 27 November 2011

♨ Resipi 41 - Eggless Caramel Pudding

Resepi karamel mudah yang tidak menggunakan telur! Rasanya pun lembut, licin dan sedap di makan sejuk².. hehe. Kawan² boleh cuba ye, tak susah pun..


Bahan-bahan A  (Gula Karamel)

  • 2 senduk gula
  • 2 sudu besar air

Bahan-bahan B (Puding)

  •  1 peket agar serbuk (10g)
  •  4½ cawan air
  • 1 tin susu sejat (boleh juga gunakan susu segar)
  • 2 senduk gula (boleh dikurangkan)
  • 2 sudu besar esen vanilla
  • 2 sudu besar tepung kastard


Cara-cara

  1. Masakkan gula karamel, gunakan api perlahan, kacau selalu sehingga gula cair, pekat dan menjadi keperangan.
  2. Masukkan air, bunyi berdesir akan terhasil, kacau rata dan tutup api. Ketepikan. 
  3. Boleh sendukkan gula karamel terus ke dalam acuan yang akan digunakan.
  4. Di dalam bekas lain untuk Bahan² B, satukan susu, tepung kastard dan esen vanilla. Ketepikan.
  5. Di dalam periuk lain untuk Bahan² A, didihkan 4½ cawan air, masukkan 2 senduk gula (boleh dikurangkan untuk mengurangkan manis). Masak sehingga gula larut.
  6. Masukkan serbuk agar², kacau selalu & sehingga mendidih / sehingga tiada ketulan kasar.
  7. Perlahankan api, masukkan Bahan² B ke dalam Bahan² A. Kacau rata, masak sehingga  agak pekat & likat.
  8. Padamkan api, sendukkan adunan ke dalam acuan yang telah dimasukkan dengan gula karamel. Gula karamel tidak akan bercampur dengan adunan & akan sentiasa berada di bawah bekas.. dont worry! ;)
  9. Sejukkan di dalam peti ais.
  10. Sedia untuk dihidangkan!


Selamat mencuba!

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

♥ Recipe of Happiness ♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP