☼ Menu 3 : Choco Crunchies
.
Bismillahirrahmanirrahim..
Biskut ni mmg best.. tak perlukan telur! 1st time buat ramai yg rasa, ramai yg puji & ramai pulak yg nak order untuk raya.. saya taburkan choc rice instead taburkan baki adunan (cara resepi asal), lagi sedap rasanya.. mmg tak rugi buat biskut ni sbb bahannya very very simple, tapi hasilnya amat memuaskan dari segi quality & quantity!! Puas hati.. Sesuai untuk potluck juga!
Bahan² :
Bahan² :
- 50g mentega (Buttercup)
- *70g tepung
- *15g serbuk koko (selalu saya lebihkan sikit so warnanya akan lebih gelap)
- *1/4 s.k. baking powder
- *30g gula castor
- Sekotak coklat rice
- Potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/loyang 4 segi dengan oven/baking paper
- Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
- Ambil adunan tadi. Masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat.
- Tabur-taburkan chocolate rice ke atasnya..tekan-tekan sikit biar sekata.
- Bakar selama 25-30 minit.
- Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
1 comments:
Salam akak,
wah ni rasa nak makan ni.
sodap nyerrrrrr
Post a Comment