Friday, 20 March 2009

☼ Menu 4 : Muffin Coklat

.
Bismillahirrahmanirrahim..

Resepi yg simple. Tak payah pukul sehingga kembang. Cuma gaul sehingga sebati..

Saiz Hidangan: 10 biji

Bahan :

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
Cara Penyediaan:

  1. Cara2
    Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  2. Cara3
    Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  3. Cara4
    Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  4. Cara5
    Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  5. Cara7
    Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  6. Cara8
    Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  7. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
Selamat mencuba!

Salam,

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

♥ Recipe of Happiness ♥   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP