☼ Menu 10 : Kari Mamak Ikan Tenggiri
.
Bismillahirrahmanirrahim,
Resepi ini diturunkan oleh mak mertua saya. Sesuai untuk dihidangkan kepada sesiapa yang berpantang / diet, sebab tidak menggunakan santan. Sesuai juga untuk dimakan bersama roti atau roti canai. Mudah sahaja!
Bahan² :
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 5 s.b. serbuk kari ikan Baba's / Allagappa's
- 5 s.b. serbuk kari ikan Mak Siti
- 5 s.b. serbuk kari ikan Adabi
- 2 labu bawang besar [hiris nipis]
- 1 ekor ikan tenggiri
- 1 mangkuk air asam jawa
- 10 biji bendi
- 6 biji cili besar - hijau
- Bersihkan dan potong ikan. Ketepikan.
- Tumis minyak (banyak) dan semua bawang.
- Bancuh pekat serbuk² kari dengan sedikit air, tumiskan hingga garing.
- Masukkan potongan ikan tenggiri. Pastikan ai perlahan dan jangan dikacau dengan kuat.
- Masukkan air asam jawa. Jika perlu, tambahkan air. Pastikan kuah kari tidak terlalu cair.
- Potong bendi, buang kepalanya sahaja. (Jangan dipotong terlalu awal untuk mengelakkan bendi terlalu berlendir). Masukkan bendi ke dalam kuah.
- Masukkan cili besar.
- Didihkan sekejap. Tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
Salam,
0 comments:
Post a Comment