♨ Resipi 52 : Karipap Daging & Kentang
Bismillahirrahmanirrahim..
This time I decided to take no chances. The best way to get my best karipap was to make my own. Hehe. Untuk minum petang & boleh frozen & goreng bila-bila masa.
- 1 pek daging kisar
- 2 ulas bawang kecil
- 1 biji bawang besar didadu halus
- 2 ulas bawang putih
- 4 s.b serbuk kari
- daun sup
- daun kari dihiris halus
- 4 biji kentang didadu sederhana
- sedikit air
- garam secukup rasa
- serbuk perisa (optional)
Bahan² Untuk Diuli :
- 500 g tepung gandum - diayak
- ½ sd besar garam
- 94 g lepa susu (karipap jadi rangup) / marjerin / butter
- 1 biji telur
- ½ cawan ais (letak je cube ice dlm cwn yg standard)
- 250 ml air
- Minyak untuk menggoreng
- Secukup tepung untuk mencanai
Cara² Menyediakan Inti :
- Tumis bawang kecil, bawang besar, bawang putih dan daun kari.
- Masukkan serbuk kari, garam (dan serbuk perisa).
- Biarkan seketika. Kemudian masukkan air sedikit dahulu.
- Masukkan kentang.
- Pastikan air tidak terlalu banyak atau terlalu sikit, sesuai untuk kentang masak & empuk sedikit.
- Apabila kentang empuk/masak, tutup api dan ketepikan.
- Sekiranya perlu, toskan dalam penapis yang sesuai untuk membuang minyak yang berlebihan.
Cara² Menyediakan Doh :
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk untuk menguli.
- Gaulkan air bersama garam dan ais.
- Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga menjadi seakan-akan adi serbuk roti. Panaskan marjerin atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata atas tepung tadi.
- Gaul lagi hingga jadi seakan-akan serbuk roti - gunakan hujung jari.
- Masukkan sedikit demi sedikit air ais bergaram dan gaul hingga menjadi doh. Hentikan penambahan air bila sudah menjadi doh. Rehatkan 1 jam.
- Bahagikan doh 2 bahagian (setiap bahagian menghasilkan ±20-25 keping karipap).
- Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. Gulung ketat-ketat dan golek hingga jadi selinder.
- Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 sudu besar (untuk inti banyak)/ 1 sudu penuh (inti sederhana).
- Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng. Boleh juga gunakan acuan karipap.
- Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.
- Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment