♨ Resipi 29 - Roti John
Bismillahirrahmanirrahim..
Resepi malam tadi - menu berbuka yang lebih ringan - Roti John. Menu ni memang menjadi kepakaran hubby. Hehe. Saya tolong sediakan bahan², dia yang akan flip roti - beraksi depan stove. Simple je menunya, tapi puas hati sebab buat sendiri, takpayah nak beratur beli kat Pasar Ramadhan. It’s just as good for lunch, dinner or even a snack as it’s fast, easy and hey, it even multiplies quite nicely for a crowd. ;)
Bahan-bahan :
- 1 pek daging kisar / daging burger (daging kisar lebih sedap)
- 4 s.b serbuk kari
- Sedikit daun sup
- 2 ulas bawang kecil
- 4 biji telur
- 1 biji kobis saiz sederhana
- Garam secukup rasa
- Timun (optional)
- Tomato (optional)
- Mayonnaise
- sos cili
Cara Menyediakannya :
- Tumis bawang. Masukkan daging cincang dan gorengkan.
- Masukkan serbuk kari dan garam, biarkan seketika sehingga daging dan kari agak kering.
- Masukkan daun sup yang dihiris sederhana.
- Biarkan seketika, padamkan api dan ketepikan.
- Potong di bahagian tengah roti (bun panjang) - jangan sampai putus, biarkan ia melekat di kedua² belah.
- Pecahkan telur dan campurkan bahan yang digoreng tadi. (jgn masukkan semua, masukkan sedikit demi sedikit dahulu - ikut saiz roti setiap kali masak.
- Dengan menggunakan frying pan/skillet pan, api kecil, letak sedikit minyak.
- Tuang bancuhan telur ke atas pan dan ikut saiz roti.
- Tekapkan roti (di bahagian tgh) di atas telur tadi. Biarkan seketika.
- Terbalik / flip roti bila telur dah masak dan berwarna keperangan.
- Biarkan sekejap dan angkat.
- Ratakan mayonnaise dan sos cili.
- Letakkan timun, tomato dan kubis yang telah disagat halus.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment