♨ Resipi 25 : Bergedil Daging
Bismillahirrahmanirrahim..
Tiba² malam kelmarin terus offer kat hubby, nak masakkan menu favourite dia.. bergedil. Penah masak sebelum ni, tapi macam tak berapa nak jadi. So kali ni cuba lagi, alhamdulillah berjaya dan diapprove oleh hubby. Senang je, cubalah. Boleh buat half-cook, simpankan dalam freezer untuk dijadikan frozen bergedil. Buat kecil², boleh dapat banyak & senang nak makan. Best!
Tiba² malam kelmarin terus offer kat hubby, nak masakkan menu favourite dia.. bergedil. Penah masak sebelum ni, tapi macam tak berapa nak jadi. So kali ni cuba lagi, alhamdulillah berjaya dan diapprove oleh hubby. Senang je, cubalah. Boleh buat half-cook, simpankan dalam freezer untuk dijadikan frozen bergedil. Buat kecil², boleh dapat banyak & senang nak makan. Best!
Bahan-bahan ( 3 orang )
- 2 biji kentang
- segenggam daging cincang Ramly (atau 2/3 keping daging burger)
- daun sup dicincang halus
- 5 sudu besar bawang goreng
- satu sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil lada sulah
- 1 biji telur (dipukul)
Cara-cara
- Kentang dipotong (potongan seperti ubi goreng) dan digoreng hingga garing.
- Setelah garing, tumbuk atau lenyekkan kentang itu hingga hancur.
- Gaulkan daging cincang / daging burger dan bersama kentang yg sudah dilenyek tadi.
- Masukkan daun sup, bawang goreng, lada sulah dan garam.
- Gaul hingga semua bahan sebati.
- Bentukkan dan bulat2kan dengan saiz sederhana (kepalkan).
- Pukul telur dan masukkan sedikit garam.
- Celupkan bergedil di dalam telur dan goreng dalam minyak panas, pastikan lapisan luar agak garing sebelum diangkat.
0 comments:
Post a Comment