☼ Menu 6: Sambal Goreng (Garing) Ikan Bilis
.
Bismillahirrahmanirrahim,
Resepi ini selalu menjadi permintaan suami saya, especially bila saya masak Sup Suhun + Telur. Gabungan dua menu ni memang kegemaran dia! Resepi yang mudah tapi memang menyelerakan bila dimakan dengan nasi panas! Boleh juga dijadikan inti sandwich!
Bahan² :
- 20-25 tangkai cili kering [dipotong keci]
- 2 labu bawang besar [dihiris bulat - nipis]
- 3 ulas bawang putih [dimayang]
- 500g ikan bilis
- Sedikit gula
- Sedikit garam
- Sedikit air
- Sedikit minyak masak
- Cili kering yang dipotong kecil di rendam di dalam air panas, kemudian ditoskan.
- Masukkan cili kering tersebut ke dalam mesin pengisar (blender) bersama dengan bawang besar, bawang putih dan sedikit air.
- Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat.
- Panaskan minyak, masukkan cili yang dikisar.
- Masukkan garam.
- Gorengkan cili kisar lama, kacau selalu.
- Goreng sehingga cili agak garing dan ringan (cili kisar yang belum cukup garing akan terasa berat bila dikacau).
- Bila cili dah cukup garing, masukkan gula.
- Tutup api, sejukkan dan ketepikan sambal goreng tersebut. (sambal perlu sejuk untuk elakkan ikan bilis menjadi liat apabila digaul bersama).
- Goreng ikan bilis yang telah dibasuh. Pastikan ikan bilis benar² garing dan rangup.
- Masukkan ikan bilis yang telah digoreng ke dalam sambal yang disejukkan tadi. Gaul rata.
- Sedia untuk dihidangkan.
- Untuk kekalkan kerangupan ikan bilis, boleh disimpan di dalam bekas kedap udara. Sambal goreng ini tahan lama kerana tempoh menggoreng yang lama.
Salam,
0 comments:
Post a Comment