♨ Resipi 46 : Tropical Sundae
Pencuci mulut sempena musim hujan tropika sekarang ini.. hihi.
Bahan² :
- 3 sudu madu
- ¾ cawan susu segar
- 250g creamcheese (saya guna Philadelhia)
- 2 cawan digestive biscuits
- ½ cawan heavy cream
- 1 biji rollcake (any flavour/color)
- Strawberry / Chocolate etc syrup
- 3 biji kiwi / lain² buah, peeled & sliced
- Sedikit chocolate rice
- Canned whip cream (optional)
Cara Penyediaannya :
- Whisk together madu, susu, creamcheese & heavycream sehingga lembut & sebati. Ketepikan. (mixture ini tidak manis).
- Hancurkan digestive biscuits (nak guna biskut lain pun boleh tapi sebab digestive biscuits ni selalunya hancur dengan cantik & tak berdebu). Ketepikan.
- Potong rollcake nipis² & saiz kecil supaya senang nak susun.
- Sediakan bekas / jar / container kegemaran untuk susun semua ingredient. Memula masukkan rollcake yang dah dipotong kecil, susun dengan teratur.
- Kemudian tuangkan sedikit mixture creamcheese tadi, gunakan sudu.
- Masukkan pula strawberry syrup, lapisan tak perlu tebal, nipis sahaja.
- Masukkan mixture selapis lagi.
- Susun rollcake selapis.
- Masukkan mixture lagi.
- Tabur biskut yang dihancurkan.
- Masukkan mixture & ulang proses sehingga habis. Saya letak chocolate syrup untuk lapisan teratas.
- Letak whipped cream untuk deco, tabur choc rice & susun buah²an di atasnya.
- Chill kan sebentar di dalam chiller/fridge.
Sedia untuk dihidangkan!
0 comments:
Post a Comment