Sunday, 7 September 2014

♨ Resipi 51 : Crème Brûlée

Crème Brûlée yang simple & menggunakan white chocolate. Dah lama teringin nak buat sendiri, penyediaannya pun ringkas & tak complicated. 😊





Bahan²:

500ml thickened cream
200g white chocolate
4 biji telur (kuning sahaja)
2 sudu besar gula caster (boleh kurangkan)
1 sudu kecil esen vanila


Cara Menyediakannya:
  1. Panaskan oven 150°C.
  2. Campurkan krim dan white choc dlm periuk/saucepan, masak atas api kecil, kacau sehingga coklat cair & sebati. Padamkan api & sejukkan selama 15 minit.
  3. Dalam  bekas lain, campurkan telur, gula & vanilla.
  4. Masukkan sedikit demi sedikit campuran krim tadi ke dalam campuran telur. Kacau/whisk sehingga sebati. Tapis adunan dengan penapis. 
  5. Tuang adunan ke dalam ramekin / ovenproof dishes. Letakkan ramekin dalam dulang / baking tray, masukkan air panas ke dlm dulang sehingga menenggelamkan separuh ramekin. 
  6. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. 
  7. Sejukkan, simpan dalam peti ais selama 6 jam atau semalaman.
  8. Apabila sedia untuk dihidang, tabur gula caster di atas, & dengan menggunakan blowtorch untuk bakar gula (caramelise). Sekiranya tiada blowtorch, masukkan ramekin yang telah ditabur gula tadi ke dalam dulang / baking dish, penuhkan ais ketul di sekelilingnya. Masukkan ke dalam oven yang dah dipanaskan terlebih dahulu, gunakan api bahagian atas sahaja sehingga gula bertukar menjadi keemasan / karamel.
  9. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

I would love to hear your comments. Thanx. May Allah bless u. As always. =)