Wednesday, 18 March 2009

☼ Menu 1 : Sup Suhun + Telur

.
Bismillahirrahmanirrahim,

Menu yang paling mudah untuk dicuba. Resepi dari ibu mertua. This is a family favorite and a very simple and easy dish to serve guests. Selalunya sup ini dimasak bersama dengan Sambal Goreng (Garing) Ikan Bilis, sebagai pelengkap menu.




Saiz Hidangan: 4-5 orang

Bahan²:
  • 6 biji ubi kentang [dipotong 4]
  • 3 biji telur ayam
  • 1 peket suhun [direndam terlebih dahulu]
  • 2 peket pucuk tauhu [direndam terlebih dahulu, dan dipotong sederhana]
  • 1 s.b. udang kering
  • 3 ulas bawang kecil [dimayang]
  • 2 ulas bawang putih [dimayang]
  • Sedikit garam (secukup rasa)
  • 3 liter (secukupnya)
  • 3 s.b. minyak masak
Cara Menyediakannya:
  1. Tumis bawang² yang dimayang sehingga kekuningan.
  2. Masukkan udang kering, tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan kentang, tumis bersama bawang & udang kering.
  4. Masukkan garam (dan serbuk perasa sekiranya perlu).
  5. Masukkan air, biarkan sehingga mendidih. Pastikan ubi telah hampir empuk.
  6. Masukkan suhun & pucuk tauhu (ditos terlebih dahulu).
  7. Biarkan seketika sup masak.
  8. Pastikan ubi telah empuk, kecilkan api.
  9. Pecahkan telur, masukkan satu persatu di dalam sup (jangan mengacau sup tersebut).
  10. Biarkan seketika sehingga telur masak.
  11. Tutup api, sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!


Salam,

No comments:

Post a Comment

I would love to hear your comments. Thanx. May Allah bless u. As always. =)