Saturday, 20 September 2014

♨ Resipi 53 : Cold Tuna Macaroni Salad

Bismillahirrahmanirrahim..

Disebabkan teringat-ingat sideline Tuna Macaroni kat House of Pancake, hati meronta-ronta nak buat sendiri. Hihi. Very simple dish yet delicious. My current favorite.




Bahan² :

  • 1 cawan pasta shells saiz kecil (apa jenis pasta kesukaan e.g elbow, rigate, gramigna, maccheronis etc)
  • 1 tin kecil tuna (atau kurang)(saya gunakan tuna mayonnaise Ayam Brand)
  • 2 biji telur rebus, dicincang
  • ¼ cawan daun sup dipotong halus
  • ¾ cawan mayonnaise
  • Secubit garam
  • ½ sudu kecil gula
  • Secubit serbuk lada hitam
  • Sedikit lettuce sebagai hiasan

Cara Menyediakannya :


  1. Masukkan pasta, tuna, telur rebus, daun sup, ke dalam mangkuk dan gaul rata.
  2. Masukkan pula mayonnaise, secubit garam, gula & serbuk lada hitam. 
  3. Sejukkan dlm fridge at least 30 minit.
  4. Hidangkan atas lettuce-lined plate.
  5. Sedia untuk dinikmati. 

Selamat mencuba!

Friday, 19 September 2014

♨ Resipi 52 : Karipap Daging & Kentang

Bismillahirrahmanirrahim..

This time I decided to take no chances. The best way to get my best karipap was to make my own. Hehe. Untuk minum petang & boleh frozen & goreng bila-bila masa. 





Bahan-bahan Inti:
  • 1 pek daging kisar
  • 2 ulas bawang kecil
  • 1 biji bawang besar didadu halus
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 s.b serbuk kari
  • daun sup
  • daun kari dihiris halus
  • 4 biji kentang didadu sederhana
  • sedikit air 
  • garam secukup rasa
  • serbuk perisa (optional)

Bahan² Untuk Diuli :
  • 500 g tepung gandum - diayak
  • ½ sd besar garam
  • 94 g lepa susu (karipap jadi rangup) / marjerin / butter 
  • 1 biji telur
  • ½ cawan ais (letak je cube ice dlm cwn yg standard)
  • 250 ml air
  • Minyak untuk menggoreng 
  • Secukup tepung untuk mencanai

Cara² Menyediakan Inti :
  1. Tumis bawang kecil, bawang besar, bawang putih dan daun kari.
  2. Masukkan serbuk kari, garam (dan serbuk perisa).
  3. Biarkan seketika. Kemudian masukkan air sedikit dahulu.
  4. Masukkan kentang. 
  5. Pastikan air tidak terlalu banyak atau terlalu sikit, sesuai untuk kentang masak & empuk sedikit.
  6. Apabila kentang empuk/masak, tutup api dan ketepikan.
  7. Sekiranya perlu, toskan dalam penapis yang sesuai untuk membuang minyak yang berlebihan.

Cara² Menyediakan Doh :
  1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk untuk menguli.
  2. Gaulkan air bersama garam dan ais. 
  3. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga menjadi seakan-akan adi serbuk roti. Panaskan  marjerin atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata atas tepung tadi.
  4. Gaul lagi hingga jadi seakan-akan serbuk roti - gunakan hujung jari. 
  5. Masukkan sedikit demi sedikit air ais bergaram dan gaul hingga menjadi doh. Hentikan penambahan air bila sudah menjadi doh. Rehatkan 1 jam.
  6. Bahagikan doh 2 bahagian (setiap bahagian menghasilkan ±20-25 keping karipap).
  7. Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. Gulung ketat-ketat dan golek hingga jadi selinder.
  8. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 sudu besar (untuk inti banyak)/ 1 sudu penuh (inti sederhana).
  9. Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng. Boleh juga gunakan acuan karipap.
  10. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.
  11. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.


Selamat mencuba!


Sunday, 7 September 2014

♨ Resipi 51 : Crème Brûlée

Crème Brûlée yang simple & menggunakan white chocolate. Dah lama teringin nak buat sendiri, penyediaannya pun ringkas & tak complicated. 😊





Bahan²:

500ml thickened cream
200g white chocolate
4 biji telur (kuning sahaja)
2 sudu besar gula caster (boleh kurangkan)
1 sudu kecil esen vanila


Cara Menyediakannya:
  1. Panaskan oven 150°C.
  2. Campurkan krim dan white choc dlm periuk/saucepan, masak atas api kecil, kacau sehingga coklat cair & sebati. Padamkan api & sejukkan selama 15 minit.
  3. Dalam  bekas lain, campurkan telur, gula & vanilla.
  4. Masukkan sedikit demi sedikit campuran krim tadi ke dalam campuran telur. Kacau/whisk sehingga sebati. Tapis adunan dengan penapis. 
  5. Tuang adunan ke dalam ramekin / ovenproof dishes. Letakkan ramekin dalam dulang / baking tray, masukkan air panas ke dlm dulang sehingga menenggelamkan separuh ramekin. 
  6. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. 
  7. Sejukkan, simpan dalam peti ais selama 6 jam atau semalaman.
  8. Apabila sedia untuk dihidang, tabur gula caster di atas, & dengan menggunakan blowtorch untuk bakar gula (caramelise). Sekiranya tiada blowtorch, masukkan ramekin yang telah ditabur gula tadi ke dalam dulang / baking dish, penuhkan ais ketul di sekelilingnya. Masukkan ke dalam oven yang dah dipanaskan terlebih dahulu, gunakan api bahagian atas sahaja sehingga gula bertukar menjadi keemasan / karamel.
  9. Selamat mencuba!