Saturday, 10 November 2012

♨ Resipi 46 : Tropical Sundae

Pencuci mulut sempena musim hujan tropika sekarang ini.. hihi.




Bahan² :
  • 3 sudu madu
  • ¾ cawan susu segar
  •  250g creamcheese (saya guna Philadelhia)
  •  2 cawan digestive biscuits
  •  ½ cawan heavy cream
  •  1 biji rollcake (any flavour/color)
  •  Strawberry / Chocolate etc syrup
  •  3 biji kiwi / lain² buah, peeled & sliced
  •  Sedikit chocolate rice
  •  Canned whip cream (optional)

Cara Penyediaannya :

  1. Whisk together madu, susu, creamcheese & heavycream sehingga lembut & sebati. Ketepikan. (mixture ini tidak manis).
  2. Hancurkan digestive biscuits (nak guna biskut lain pun boleh tapi sebab digestive biscuits ni selalunya hancur dengan cantik & tak berdebu). Ketepikan.
  3. Potong rollcake nipis² & saiz kecil supaya senang nak susun.
  4. Sediakan bekas / jar / container kegemaran untuk susun semua ingredient. Memula masukkan rollcake yang dah dipotong kecil, susun dengan teratur.
  5. Kemudian tuangkan sedikit mixture creamcheese tadi, gunakan sudu.
  6. Masukkan pula strawberry syrup, lapisan tak perlu tebal, nipis sahaja.
  7. Masukkan mixture selapis lagi.
  8. Susun rollcake selapis.
  9. Masukkan mixture lagi.
  10. Tabur biskut yang dihancurkan.
  11. Masukkan mixture & ulang proses sehingga habis. Saya letak chocolate syrup untuk lapisan teratas.
  12. Letak whipped cream untuk deco, tabur choc rice & susun buah²an di atasnya.
  13. Chill kan sebentar di dalam chiller/fridge.

Sedia untuk dihidangkan!

No comments:

Post a Comment

I would love to hear your comments. Thanx. May Allah bless u. As always. =)