Sunday, 28 November 2010

♨ Resipi 35 - Daging Masak Kicap Lada Hitam

Bismillahirrahmanirrahim..

Disebabkan banyak stok daging qurban dalam freezer, so petang tadi masaklah Daging Masak Kicap Lada Hitam [fuh panjangnye nama..hehe] kegemaran hubby, dan of course resepi ni belajar daripada mama mertuaku.. hehe.. Kalau ikut version family saya, daging masak kicap tu menu yang paling simple sebab cuma tumis bawang & masukkan kicap je kan.. tapi resepi kali ni lain sikit & banyak sikit bahan² nya.. cubalah..sedap gak.. 



Bahan-bahan :
  • 10 tangkai cili kering - dibasuh
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 tangkai cili merah
  • 1 kg daging - direbus dan dihiris sederhana nipis
  • 3 ulas bawang kecil - dihiris untuk tumis
  • 8 ulas bawang putih - dihiris nipis, bahagikan kepada 2 bahagian
  • 2 tangkai cili merah - dihiris nipis
  • 2 biji bawang besar - dipotong bulat
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam (dpd biji lada hitam yg ditumbuk lebih sedap & wangi)
  • atau boleh gunakan sos lada hitam
  • 6 biji kentang
  • kicap masin
  • air asam jawa
  • serbuk perasa (sekiranya perlu)

Cara Menyediakannya :
  1. Kisar bahan bertanda
  2. Ketepikan.
  3. Hiris kentang bulat², sederhana nipis.
  4. Gorengkan kentang sehingga kekuningan. 
  5. Ambil 5 keping yang telah digoreng, tumbuk / lenyekkan sehingga hancur. Ketepikan.
  6. Goreng daging yang telah dihiris sehingga keperangan. Ketepikan.
  7. Tumis bawang kecil & sebahagian daripada bawang putih yang telah dihiris sehingga wangi.
  8. Masukkan bahan² cili yang telah dikisar tadi. Goreng sehingga agak garing.
  9. Masukkan serbuk lada hitam / sos lada hitam.
  10. Masukkan kicap secukupnya, jangan terlalu banyak, masukkan sedikit demi sedikit.
  11. Masukkan cili merah dan sebahagian lagi bawang putih yang dihiris nipis.
  12. Masukkan daging yang telah digoreng. Kacau rata. Biarkan seketika.
  13. Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika.
  14. Masukkan kentang yang digoreng.
  15. Sekiranya kuah terlalu cair, masukkan kentang yang telah ditumbuk / dilenyek tadi.
  16. Kacau rata, pastikan tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Sekiranya terlalu pekat, tambah sedikit air.
  17. Masukkan hirisan bawang yang dipotong bulat.
  18. Biarkan ia masak seketika.
  19. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas!


Selamat mencuba!