Thursday, 12 August 2010

♨ Resipi 28 - Sambal Tumis Udang Petai

Bismillahirrahmanirrahim..

Menu pilihan untuk berbuka hari ini. Alhamdulillah sempat juga masak, sampai di rumah dah pun pukul 6.45 petang. Untuk tambahan koleksi resepi. 




Bahan-bahan:

  • 100g cili kering (50± tangkai)
  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 tangkai cili merah
  • 1 kg udang basah
  • Garam secukup rasa
  • 2 s.b gula
  • Semangkuk air asam jawa
  • Petai secukupnya (2-3 papan)

Cara Menyediakannya:
  1.  Rebus/rendam cili kering di dalam air panas, toskan dan bersihkan.
  2. Masukkan sebiji bawang besar (dipotong kasar), bawang putih, cili merah dan cili kering ke dalam pengisar dan kisar.
  3. Panaskan minyak, masukkan bahan² kisar dan gorengkan sehingga agak ringan - jangan terlalu garing.
  4. Masukkan garam dan gula.
  5. Masukkan udang.
  6. Biarkan seketika supaya udang masak.
  7. Masukkan air asam jawa.
  8. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat.
  9. Rasa masin / masam / manis sambalnya terlebih dahulu.
  10. Masukkan petai. Jangan dibiarkan ia dimasak terlalu lama.
  11. Sedia untuk dihidang.


Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment

I would love to hear your comments. Thanx. May Allah bless u. As always. =)