Tuesday, 14 July 2009

☼ Resipi 22: Asam Pedas Daging

Bismillahirrahmanirrahim,

Resepi kali ini ialah lauk yang paling digemari oleh hubby. Selalu saya sediakan sebab mmg dia suka! (saya tak..) hehe.. belajar daripada dia + mertua.. rasa asam pedas cuma gunakan daging (atau tetel).. resepi ini di customize kan mengikut selera hubby.. hehe.. mudah aje.. selamat mencuba..


Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1 kg daging (topside / tetel)
  • 15 biji cili kering
  • 3 biji cili merah
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 3 tangkai daun kari
  • garam secukup rasa
  • sedikit ajinomoto (jika perlu)
  • minyak secukupnya (untuk menggaringkan cili)
  • sedikit pes asam jawa
  • air secukupnya

Cara-cara

  1. Daging dipotong kecil & direbus hingga empuk. Asingkan daging & air rebusan, ketepikan.
  2. Basuh & rendamkan seketika cili kering di dalam air panas, potong kecil & masukkan ke dalam blender. Masukkan juga cili merah & kesemua bawang² yang telah dipotong kasar ke dalam blender.
  3. Potong kecil² 2 batang serai, masukkan ke dalam blender. Masukkan sedikit air &blender kesemua bahan² sehingga lumat.
  4. Panaskan minyak, masukkan cili yang diblender, goreng sehingga agak garing.
  5. Masukkan garam.
  6. Masukkan daun kari dan 3 batang serai yang telah diketuk.
  7. Pastikan cili benar² garing, masukkan daging yang telah direbus.
  8. Biarkan seketika, perlahankan api & tutup periuk dengan penutup.
  9. Bancuh pes asam jawa dengan air rebusan daging.
  10. Masukkan bancuhan air asam ke dalam periuk, gaulkan sebati.
  11. Rasa tahap masam, masin & kepekatan kuah. Pastikan ianya secukup rasa. Tambahkan air sekiranya kuah terlalu pekat.
  12. Biarkan seketika. Padamkan api & sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!



Saturday, 4 July 2009

☼ Resepi 21 : Kek Coklat Kukus

Bismillahirrahmanirrahim..

Lama saya tak ke dapur. Kali ini saya nak berkongsi resepi yang simple yet sedap. Mungkin dah biasa dengar Kek Coklat Kukus kan. So inilah resepinya! Selamat mencuba!

Bahan-bahan

  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan susu segar perisa coklat
  • 1 cawan minyak
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur

Cara-cara

  1. Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
  2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
  3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
  4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
  5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak / lapik dengan kertas minyak.
  6. Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.
  7. Angkat dan sejukkan.
  8. Sedia untuk dihidangkan~

[yummyy!]


Selamat mencuba!


Salam,