Bismillahirrahmanirrahim,
Lama tinggalkan dapur ni.. ok resepi ni as requested by Achik SNM ~ dia tatau nak wat pe dah dengan whip cream yg lebih kat dapur dia~ So, achik, ni resipi kek gulung yg simple + gunakan whip cream ok.. cubalah! Dah penah cuba & best juga..
Bahan-bahan ( loyang 30x30 cm ):
- 4 biji telur
- 35g tepung gandum
- 15g serbuk koko
- 50g gula halus
- 125g cream cheese
- 150g fresh cream / whipping cream
- 30g gula halus
- 1 sudu besar lemon jus
Cara Penyediaannya:
- Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
- Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
- Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
- Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
- Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
- Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
- Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.
Salam,
yeay! x pyh pki cream cheese pn x pe kan?
ReplyDeletea'aaa..cuma nanti kurang rasa cheesy nye la..
ReplyDelete