Wednesday, 15 January 2014

♨ Resipi 48 : Happy Call Spicy Beef Lasagne

Homey beef lasagne yang simple, dengan gunakan Happy Call Pan, tak perlu gunakan oven/microwave.


Bahan² A :

  • 2-3 keping instant lasagne sheets/noodles
  •  ½ cawan keju mozarella (grated/shredded)
  •  ½ cawan keju cheddar (grated/shredded)
  •  ½ cawan thickened/heavy cream (optional)
  •  ½ cawan keju parmesan (grated)
 Bahan² B - Lapisan Daging

  • 1 biji bawang besar, dicincang halus
  •  1 mayang bawang putih, dicincang halus
  • sedikit minyak zaitun (optional)
  • 500g daging kisar
  • 1 jar sos pasta/sos spageti/sos basil (saiz sederhana)
  • 2 sudu besar tomato puree
  • ½ sudu besar serbuk oregano
  • ½ sudu besar serbuk basil (optional)
  • ½ sudu besar serbuk coriander
  •  ½ sudu besar serbuk cili (optional, untuk pedas)
  •  sedikit garam
  •  sedikit lada sulah
Bahan² C - Sos Keju (optional, untuk lebih cepat & mudah, sos ini tidak diperlukan):
  • 60g mentega
  •  cawan tepung gandum
  •  2 cawan susu segar
  • 1 cawan keju cheddar (grated)
  • sedikit garam
  • sedikit lada sulah

Cara Penyediaannya :

  1. Rebuskan instant lasagne sheets/noodles sehingga masak & lembut. Toskan & ketepikan.
  2. Untuk Bahan A, panaskan minyak zaitun (atau minyak masak), tumiskan bawang besar & bawang putih, kemudian masukkan daging kisar. Masak atas api sederhana, kemudian masukkan sos pasta, serbuk oregano, serbuk basil, serbuk cili, garam & lada sulah. Setelah daging masak, ketepikan.
  3. Untuk Bahan B - sos keju (optional), cairkan mentega di atas api sederhana, masukkan tepung dan biarkan selama seminit. Padamkan api, masukkan susu segar sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sehingga sebati. Masak semula sos di atas api sederhana, sehingga sos menggelegak & pekat. Padamkan api, alihkan daripada dapur, masukkan keju, garam & lada sulah. Kacau rata sehingga sebati &  ketepikan.
  4. Sediakan loyang/foil atau pan, letakkan sehelai kepingan lasagna. Ratakan inti daging di atasnya, tak perlu tebal. Ratakan sos keju di atas inti daging. Kemudian lapiskan semula dengan kepingan lasagna. Ulang sehingga habis. Pastikan lapisan teratas ialah lapisan inti daging.
  5. Tabur keju mozarella & cheddar. Tuangkan thickened/heavy cream (optional). Kemudian taburkan keju parmesan. Masukkan loyang/foil di dalam Happy Call pan, tutupkan dan masak di atas api perlahan selama 15-20 minit, sehingga keju di atas cair & keemasan.
  6. Sedia untuk dipotong & dihidang!
Selamat mencuba!