Friday, 11 October 2013

♨ Resipi 47 : Copycat KitKat Choc Bars

Chocolate Bar homemade ala² KitKat yang senang & ringkas!






Bahan² :

  • 1½ cawan coklat masak/choc chip
  • ½ cawan heavy cream
  •  3 cawan nestum cereals (halus & orginal)
  •  ½ cawan peanut butter
  •  ½ cawan susu segar
  •  2 sudu bsr serbuk koko (optional)
  • Hirisan almond (almond nibs / shredded almond)

Cara Penyediaannya :

  1. Cairkan coklat masak secara double-boiler (letakkan coklat dalam bekas yang terletak atas periuk berisi air mendidih), guna api sederhana.
  2. Masukkan peanut butter. Gaulkan kedua²nya hingga cair & sebati.
  3. Masukkan heavy cream & susu segar, gaul sebati. Masukkan serbuk koko (optional, tapi memang saya gunakan serbuk koko sbb saya suka bitterness & untuk kurangkan rasa manis coklat masak).
  4. Gaul sebati, pastikan tidak terlalu manis (ikut citarasa), padamkan api. Dalam bekas lain, masukkan nestum. Kemudian gaul bersama adunan coklat yang dimasak. Sekiranya perlu, tambah lebih nestum mengikut kesesuaian.
  5. Sediakan loyang atau pan, tuangkan adunan dan ratakan. Tak perlu terlalu tebal bagi memudahkan untuk dipotong nanti.
  6. Tabur hirisan almond di atas adunan. Boleh sejukkan pada suhu bilik selama 3-4 jam atau sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit - 1 jam. 
  7. Sedia untuk dipotong & dihidang!
Selamat mencuba!