Tuesday, 21 February 2012

♨ Resipi 45 : Easy Ice Cake

Resepi yang dihasilkan untuk habiskan fresh cream yang tinggal & hampir membeku dah dalam fridge. Simple dessert yang best di makan di waktu petang yang panas.. senang nak membuatnya. Lebih seperti aiskrim tapi bukan sepenuhnye aiskrim.. hihi.. [resepi untuk homemade icecream akan dikongsikan nanti, insyaAllah..]





Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 80g biskut tanpa krim
  • 200ml fresh cream/whipping cream
  • 6 sudu besar jem strawberi/buah²an/chocolate syrup
  
Cara-cara

  1. Patah²kan biskut kepada 2-3 bahagian.
  2. Kemudian campurkan biskut dengan fresh cream dan juga jem/jeli. Gaul rata.
  3. Masukkan ke dalam acuan yg sesuai dan bekukan. Boleh gunakan kotak fresh milk supaya senang dipotong.
  4. Bekukan dalam freezer.
  5. Potong dan sedia untuk dihidangkan! 


 Selamat mencuba!

Wednesday, 8 February 2012

♨ Resipi 44 : Red Velvet Cheese-Marbled Brownies

Bismillahirrahmanirrahim..

Resepi brownies pertama yang saya buat & sangat suka sebab gabungan red velvet, coklat & cheese! Sila la cuba ye, memang awesome!




Red Velvet:
125 g butter
1 teaspoon vanilla extract
2 biji telur
1 tablespoon red food coloring
1 teaspoon apple cider vinegar
1 cwn  gula
¼ cwn cocoa powder
Secubit garam
¾ cwn tepung serbaguna

Cheese Marble:

200 g cream cheese
¼ cwn gula
1 biji telur
½ teaspoon vanilla extract

Cara-cara:

  1. Panaskan oven 180°. Foil and butter  kan pan 8×8 inch.
  2. Untuk brownie, gaulkan butter, vanilla, food colouring & vinegar. 
  3. Dalam bekas lain, gaulkan tepung, cocoa powder, garam & gula.
  4. Masukkan bahan basah ke dalan bahan kering, gaul sebati. 
  5. Gunakan mixer, masukkan telur 1 persatu.
  6. Untuk cheese marble, masukkan cream cheese, gula, telur & vanilla ke dalam mixing bowl. Gaul sebati.
  7. Tuangkan atas pan yang telah diisi dengan adunan brownies. 
  8. Buat marble-swirls ikut citarasa.
  9. Bakar selama 30 minit. 
  10. Sejukkan terlebih dahulu sebelum potong.

Selamat mencuba!