Saturday, 10 December 2011

♨ Resipi 43 - Easy Pancake


Dah lama pun nak buat pancake ni.. lagipun stok syrup - segala macam jenis penuh dalam fridge.. kalau expired rugi pulak kan..nampaknya lepas ni akan rajin buat pancake ni sebab nak habiskan stok yang ada sebelum beli stok yang baru nanti.. insyaAllah.. hehe ;) Best served with maple, caramel, strawberry, chocolate syrup, peanut butter or honey..


Bahan-bahan

  •  1 cawan tepung (lebih kurang 150g)
  •  1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1½ sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan susu (130ml)

Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder, ketepikan.
  2. Asingkan putih telur, masukkan dalam bekas, pukul sehingga kembang & putih.
  3. Masukkan kuning telur, susu dan gula di dalam bekas lain, kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan kuning telur, sus dan gula yang telah sebati ke dalam adunan tepung. Kemudian masukkan minyak. Gaul adunan sehingga sebati.
  5. Masukkan putih telur di dalam adunan, gaul secara kaup balik ( 1 arah) sehingga sebati.
  6. Panaskan non-stick fry pan, sendukkan adunan (saya guna senduk kecil) dan tuang ke atas fry pan. Bila lubang² kecil terbentuk di permukaan pancake, balikkan ke sebelah yg satu lagi. Biar sehingga masak.. (kalau bukan non-stick fry pan, maybe akan melekat sket kot.. tak sure)..
  7. Sedia untuk dihidangkan!


Selamat mencuba!

Wednesday, 7 December 2011

♨ Resipi 42 - Chocolate Lava Cake

Resepi klasik French (kalau tak silap la) that literally melts in your mouth! Not too sweet like most desserts are, just the right amount of chocolatey-ness! Not just any chocolate, but warm & oozing runny chocolate goodness (hence the name Chocolate Lava cake kan..) Sila la cuba, bahan²nya pun simple dimple! My favourite cake kalau pergi Secret Recipe.. now everyone can bake like SR! Hihi..



Bahan-bahan A

  •  100g coklat (best guna dark coklat, nak lebih best guna Cadbury Gold / Hersheys)
  •  100g unsalted butter (kalau salted pun takpe kot tapi nanti masin sket la) 
- Potong kiub coklat & butter, pada suhu bilik. Cairkan kedua²nya gunakan teknik bain marie (panaskan atas api, tetapi di dalam bekas berisi air, means that bekas coklat & butter tu tak kena panas api secara direct).

Bahan-bahan B

  •  2 biji telur
  •  50g gula halus
- Pukul kedua²nya sehingga gebu & bertukar menjadi putih.

Bahan-bahan C

  •  20g tepung naik sendiri 
- Ayak tepung, walaupun kuantitinye sedikit.. ;)

Cara-cara

  1. Panaskan oven, 180°C.
  2. Gliskan ramekin/ceramic bowl (kalau takde ramekin, boleh gunakan muffin cup / souffle cup / pie tin, tapi still kena gliskan jugak dengan butter ye).
  3. Masukkan adunan Bahan A ke dalam Bahan B. Gaul rata. Kemudian masukkan pula Bahan C. Gaul sehingga rata & sebati.
  4. Sendukkan adunan ke dalam bekas. Jika gunakan ramekin, bakar selama 10 minit. Untuk muffin cup / souffle cup / pie tin, bakar selamat 8 minit atau kurang. Kalau terlebih bakar pun still ok, kek akan tetap jadi lembab, sangat sedap cuma takde melting effect la.. hehe.
  5. Setelah masak, keluarkan dari oven, tunggu beberapa minit supaya kek suam & tidak melekat pada bekas.
  6. Terbalikkan atas pinggan,  sedap dimakan dengan whipped cream, vanilla ice cream atau apa je la krim yang disukai!
  7. Cara² untuk buat homemade whipped cream : 1 cawan heavy cream, 1 sudu teh esen vanilla, 1 sudu besar gula ising. Pukul heavy cream sehingga kembang/bertanduk (peak forms), masukkan esen vanilla dan gula, pukul lagi sehingga peak forms. Jangan terlebih pukul ye. Sian dia. Hehe. Untuk lebih senang, guunakan readymade whipped cream yang dijual dalam pressurized can tu kan.. ;)
  8. Sedia untuk dihidangkan!


Selamat mencuba!