Saturday, 8 October 2011

♨ Resipi 39 - Sausage Roll

Lama betul tak update ni. Okey resepi Sausage Roll ni sangat mudah, cepat, rangup & sedap.. dan tak menggunakan telur pun, untuk elakkan terlalu berminyak (dan kalau gunakan telur, roti akan jadi cepat lembik & kurang rangup kan) So sesuai untuk simple breakfast & minum petang!

Bahan-bahan

  • 8 keping roti
  • 4 batang sosej
  • 1 s.b tepung gandum
  • 1 s.b air

Cara-cara

  1. Rebus sosej, tak perlu terlalu lama.
  2. Sambil menunggu sosej direbus, potong setiap keping roti menjadi 2 bahagian, dan gelekkan roti sehingga agak nipis dengan menggunakan penggelek doh*. 
  3. Toskan sosej yang siap direbus, potong setiap batang sosej menjadi 2 bahagian.
  4. Bancuh tepung gandum dengan air.
  5. Gulungkan sosej dalam roti yang dinipiskan, sapukan sedikit bancuhan tepung gandum dihujung roti untuk elakkan gulungan terbuka.
  6. Panaskan minyak - deep fried 
  7. Gorengkan roti sehingga menjadi keperangan.
  8. Angkat, toskan dan sedia untuk dihidangkan bersama sos / mayonnaise.
 * Kaedah menggelek roti menjadi nipis ini adalah untuk mengelakkan minyak menyerap terlalu banyak ke dalam roti semasa menggoreng. Walaupun roti menjadi nipis, hasilnya sangat rangup lepas digoreng (tak perlu gunakan breadcrumbs pun)!

Selamat mencuba!