Sunday, 6 February 2011

♨ Resipi 38 - Portuguese Egg Tart


Buat untuk minum petang beramai² tadi. Kebetulan semua bahan² ada. Mudah dan cepat untuk menyediakannya. Rasa puff nya rangup sesuai dengan rasa lemak manis berkrim yang lembut & cair di setiap kunyahan.. hehe. Saje je kan. Okey, silalah cuba ye kawan².




Bahan-bahan ( 6 biji ) :

  • 6 keping Puff Pastry (ready made) 
  • 6 buah tin muffin
Bahan-bahan A
  • ¼ cawan gula halus
  • ¼ cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • ¼ cawan Whipping Cream
  • 3 biji telur kuning sahaja
  • ¼ sudu kecil esen vanilla

Cara-cara Penyediaan :

  1. Panaskan oven pada suhu 200ºC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati, tapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
  5. Isikan campuran telur ke dalam setiap puff pastry ¾ penuh.
  6. Bakar selama 20 minit pada suhu 200ºC. Biarkan sejuk seketika di dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan. 
  7. Sedia untuk dihidangkan!


Selamat mencuba!