Tuesday, 18 January 2011

♨ Resipi 37 - Kuih Bakar

Bismillahirrahmanirrahim..

Baru berkesempatan nak update blog masak ni.. Pada kekawan yang request resepi hari tu, maaflah atas kelewatan.. hehe.. Ok disebabkan last week teringin sangat nak makan Kuih Bakar (juga dikenali sebagai Kuih Kemboja), especially lepas tengok Kuih Bakar kat FB Aliaa, terus nak buat sebab bahan²nya simple je. Credits to Aliaa. Kat sini ada 2 resepi yang berlainan.. 




Resepi 1 (originally from Aliaa, simple, padat yet delicious!)


Bahan-bahan

  •    1. 1 mangkuk tepung gandum
  •    2. 1 mangkuk gula (kurangkan gula untuk kurangkan  manis)
  •    3. 1 mangkuk telur (pecahkan dalam mangkuk yang sama digunakan untuk measure gula + tepung)
  •    4. 1 mangkuk santan
  •    5. Beberapa titis pandan essence
  •    6. Bijan - secukupnya
 

Cara-cara Menyediakannya :

   1. Pukul hingga sebati gula & telur -  (gula hancur habis)
   2. Masukkan tepung, pukul hingga sebati
   3. Masukkan santan, pukul hingga sebati
   4. Masukkan pandan essence
   5. Tuangkan adunan dalam bekas (yg telah dilengser minyak) untuk dibakar
   6. Taburkan bijan
   7. Bakar dalam oven, 180°C selama 40 minit.


Resepi 2 (Lebih lembab, lemak berkrim, yummy..hehe)

Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 ¼ cup santan
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • ½ tps garam
  • pewarna hijau
  • bijan secukupnya

Cara-cara Menyediakannya :

  1. Campurkan semua bahan², blend sehingga sebati.
  2. Masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. Panaskan loyang dlm oven.. Bila minyak dah panas, masukkan mixture kuih, taburkan bijan. Bakar pada suhu 180°C sampai hingga perang / garing.
  4. Sedia untuk dihidangkan!



Selamat mencuba!